teisipäev, 23. mai 2017

Õppekäik Kassinurmele ja Põltsamaale

Kevadine õppekäik viis meid Jõgevamaale. Ilm oli päikseline, võililled õitsesid, linnud laulsid ning konnad pidasid plaani ja liblikad näitasid oma uhkeid tiibu.
Külastasime Kassinurme muinasala, mis on rajatud umbes 7 tuhat aastat tagasi. 
 Hiiekoht on üks vanemaid pühakohti Eestimaal. 




 Lisaks on taastatud tükike muinaslinnusest, kus lapsed kehastusid samuti muinasaja rüütliteks ja sõjameesteks. 

 Teine peatus oli Põltsamaal, kus külastasime sealset lossihoovis asuvat Põltsamaa Felixi tehase muuseumi.
 Saime ülevaate toidutootmise ajaloost ning sealse tehase algusest, kui toodeti ka kohvi ja kartulitärklist.
 Emade ja isade jaoks on kindlasti nostalgiliseks meenutuseks Põltsamaal toodetud tuubimarmelaadid ja "Kosmos", mis algselt olid küll mõeldud morsi kontsentraadiks, aga lapsed pigistasid seda niisama endale suhu.
 Nõukogude ajal oli tehas rohkem keskendunud kosmonautidele tuubitoidu tootmisele, seda kõike tehti toona suure saladuskatte all. Riiulist võis näha tuubis olevat boršši, kastet, pasteeti, magusaid moose ja muud.
 Tehas ise nägi välja suur ja uhke. Enne tehasesse sisenemist läbisime põhjaliku instruktaaži turvalisusest, tulekahjust, riietusest ja kõigest muust.
 Saime endale selga, jalga, kätte ja pähe korrektse riietuse toidutöötlemise asutusse sisenemiseks.
Selles osas valmib mahl.

 Tehase osa, kus pakitakse ja pakendatakse kõik mahlatooted.
 Selle aparaadiga käib pisikestele pakikestele joogikõrte tootmine ja pakendamine.
 Kogu rõõmus seltskond tehases.
 Kurgi ja supi osakond, mis hetkel küll puhkusel, kuid juba juuni keskkpaigast võetakse tööle palju hooajatöölisi, kes käsitsi kurke purki panevad.
 Siia riiulitele on koondatud kõik tooted, mis Põltsamaa sildi all välja tulevad.
Kuna Põltsamaa Felix kuulub suurde toidukontserni, millel on üle maailma palju toiduasutusi, siis ketšup tehakse valmis Rootsis ning kastmed Lätis. Põltsamaal on keskendutud rohkem jookidele ja konserveeritud toodetele (nagu purgisupid, marineeritud kurgi, kõrvitsad jne).
Õppekäik oli põnev ning andis palju uusi teadmisi. Täname koolijuhti, kes vahva ekskursiooni organiseeris ja korraldas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar